Medische drinkvoeding

Wat is medische drinkvoeding?

Evenwichtige voeding is heel belangrijk om goed te kunnen functioneren. Is het moeilijk voor u om voldoende te eten? Dan kan medische drinkvoeding een oplossing bieden. Medische drinkvoeding is kant-en-klare vloeibare voeding met alle voedingstoffen erin die u op een dag nodig heeft.  
Medische drinkvoeding is verkrijgbaar op voorschrift van uw (huis)arts of diëtist, bijvoorbeeld bij ziekte, rond een operatie, bij slik- of kauwproblemen of bij voedselallergieën. En ook in andere situaties die het eten belemmeren, zoals stress of depressie.

Medische drinkvoeding is maatwerk 

Medische drinkvoeding is altijd maatwerk. Als uw (huis)arts of diëtist u medische drinkvoeding voorschrijft, is die voeding dus afgestemd op uw persoonlijke behoeften. In sommige gevallen is de medische drinkvoeding een aanvulling op uw normale maaltijden. In andere gevallen vormt de medische drinkvoeding uw complete voeding, ter vervanging van uw normale maaltijden.

Verschillende soorten medische drinkvoeding

Iedereen heeft zijn eigen voedingsbehoefte en zijn eigen voorkeuren. Daarom zijn er veel verschillende soorten medische drinkvoeding. Zo zijn er medische drinkvoedingen op basis van melk, yoghurt en sap. Ook zijn ze verkrijgbaar in de vorm van crème, vruchtenmoes, soep en poeder.  
Uw (huis)arts of diëtist bepaalt aan welke eisen uw drinkvoeding moet voldoen. Denk hierbij aan verrijking van uw voeding met extra energie, eiwitten of vezels – of een combinatie hiervan. Daarnaast zijn er medische drinkvoedingen die speciaal zijn afgestemd op de voedingsbehoefte bij een bepaalde aandoening of ziekte. Voorbeelden hiervan zijn medische drinkvoedingen bij COPD, kanker, nierziekten, decubitus (doorligwonden) en diabetes mellitus.

Verschillende soorten smaken medische drinkvoeding

Bij medische drinkvoeding kunt u kiezen uit verschillende smaken. Ook kunt u zoet en hartig afwisselen. Medische drinkvoeding smaakt vaak zoet om de bijsmaak van mineralen en vitaminen te onderdrukken. Als u uw drinkvoeding koelt, smaakt zij minder zoet. Sommige smaken kunt u kort verwarmen (niet koken, anders gaan er voedingsstoffen verloren!) als u dat lekkerder vindt. Verder kunt u voor de variatie iets extra’s toevoegen aan uw drinkvoeding. Denk aan suiker, honing, siroop, slagroom, oploskoffie, jam, anijs of een bolletje ijs. Drinkvoeding met een neutrale smaak (‘zonder smaak’) kunt u toevoegen aan uw soep, saus, koffie of zuiveldrank. 

Tips bij het gebruik van medische drinkvoeding

  • U kunt uw medische drinkvoeding mengen met (karne)melk, vruchtensap, yoghurt of (bubbel)water. Daardoor wordt zij iets dunner en minder zoet. 
  • Drink uw medische drinkvoeding koud (eventueel met een ijsblokje erin), dan smaakt zij minder zoet.
  • Staat de geur van uw medische drinkvoeding u tegen? Probeer dan met een rietje rechtstreeks uit de verpakking te drinken.

Speciale drinkvoeding voor baby’s

Er is ook speciale voeding voor baby’s voor wie standaard zuigelingenvoeding niet geschikt is. Bijvoorbeeld voor baby’s die een koemelkallergie of lactose-intolerantie hebben, heftig spugen, prematuur (te vroeg geboren) en/of dysmatuur (te licht) zijn. Ook deze voeding moet worden voorgeschreven door een arts of diëtist.

Medische drinkvoeding bestellen 

Medische drinkvoeding is op recept verkrijgbaar. U kunt deze drinkvoeding krijgen op voorschrift van uw (huis)arts, diëtist, medisch specialist of kaakchirurg. Heeft u een recept gekregen en wilt u de medische drinkvoeding bestellen? Neem dan contact op met BENU Direct of met uw BENU Apotheek voor de mogelijkheden. Deze kunnen namelijk per zorgverzekeraar verschillen.  

N.B. Sondevoeding kan BENU niet leveren. Overleg met uw arts, diëtist of zorgverzekering waar u deze voeding het best kunt bestellen.